ada sesape yg berminat dgn slr digital camera

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

ada sesape yg berminat dgn slr digital camera

Post  konol_langkawit on Mon Jun 02, 2008 6:00 pm

jom kita tukar2 pendapat tentang pengalaman masing2 mengenai penggunaan slr kamera cheers

konol_langkawit

Posts : 28
Join date : 2008-06-02

View user profile

Back to top Go down

DSLR SONY A350

Post  sulampit on Tue Jun 03, 2008 3:24 pm

sia bru beli nie... tapi blum sempat explore dia punya function...hehehe sibuk beb...bulan depan aku ke kudat laie... Very Happy

sulampit
Guest


Back to top Go down

uuuuiiiii hebat tu...

Post  konol_langkawit on Tue Jun 03, 2008 4:18 pm

12.0 mpixel punya ka yg ko bli? ko pun minat jg main kamera aaaah. dah masuk 3 tahun sya aktif main kamera tapi yg mula2 tu sya guna kamera digital ja. Skrg sya guna sony alfa 10.2 mpixel. okey juga lah....daripada hobi skrg jd sya pny bisnes sampingan dah.. Sya slalu ambil gambar org kawin. jd tidak rugi lah beli kamera mahal2. Ko sulampit apa cerita? share2 lah manatau ko lbh byk pengalaman pasal dslr kamera ni..

konol_langkawit

Posts : 28
Join date : 2008-06-02

View user profile

Back to top Go down

ko ambil video jga ka?

Post  lopung on Tue Jun 03, 2008 4:25 pm

konol, ko ambil gambar video untuk kawin juga ka? berapa harga ko? manatau sa bule tulung cari urang....

lopung

Posts : 74
Join date : 2008-06-02
Location : keningau

View user profile

Back to top Go down

kalu video tidaaaaa...

Post  konol_langkawit on Tue Jun 03, 2008 4:45 pm

sya ambil gambar kawin ja. tapi kalu ada sesapa yg mau cari yg ambil video sya ada kawan jg. dia minta rm400 kalu disekitar keningau ja. Biasanya sya caj ikut pakej pilihan. tapi yg pastinya caj sya mungkin yg paling rendah. Kalu kedai gambar durang akan caj rm80 untuk 1 roll. 1 roll tu ada 38 keping lbh kurang. sya caj rm250 untuk pakej 150 keping. Jd bayang kan kalu kira roll? anggaran 150 keping bersamaan dgn 4 roll. 4 roll X rm80 = rm320... Very Happy

konol_langkawit

Posts : 28
Join date : 2008-06-02

View user profile

Back to top Go down

kira murah la tu konol...

Post  lopung on Tue Jun 03, 2008 4:56 pm

ok jg tu konol... kira murah la harga ko tu... itu masuk pakej untuk ka c besar gambar ka? ka semua saiz 4r sj ka macamana?

lopung

Posts : 74
Join date : 2008-06-02
Location : keningau

View user profile

Back to top Go down

Re: ada sesape yg berminat dgn slr digital camera

Post  konol_langkawit on Tue Jun 03, 2008 9:15 pm

Biasanya setiap pakej sya kasi free 1 keping gambar bersaiz 10R. Tapi skrg sya kasi free saiz 8R sbab sya print sendiri. kalu print di kedai saiz 10R tidak cantik dan clear. Sya touch up skit kalu print di rumah. lebih clear lah. Saiz yg sya print di kedai 4R. selain itu sya sediakan jg cd copy

konol_langkawit

Posts : 28
Join date : 2008-06-02

View user profile

Back to top Go down

ko bisnis kedai fotografi ka ni?

Post  lopung on Tue Jun 03, 2008 9:21 pm

ko cari kadai untuk bikin ni bisnis ni kan konol? hehehehe... ok la tu... nanti sa tulung ko cari pelanggan... tapi ada komisen ah.... hehehehe

lopung

Posts : 74
Join date : 2008-06-02
Location : keningau

View user profile

Back to top Go down

part time jerrr...

Post  konol_langkawit on Tue Jun 03, 2008 9:25 pm

cuma buat part time job ja....yg mau sewa kedai tu lain lagi Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

konol_langkawit

Posts : 28
Join date : 2008-06-02

View user profile

Back to top Go down

kira hebat jg tu...

Post  lopung on Tue Jun 03, 2008 9:59 pm

kira hebat juga ko ni konol... sa pun minat sebenarnya dalam bidang ni... tapi sa indada alat ba... kamera pun digital saja... yg ada sikarang 5mpx sj... mana ada kaki mau tanding kamurang.... kalau editing video tu sa ada bikin jg... tapi itu la... indada peralatan ba... handycam pun yang old model sudah... software editing pun cetak rompak hihihihi... kampung2 bule la sa bikin....

lopung

Posts : 74
Join date : 2008-06-02
Location : keningau

View user profile

Back to top Go down

ok juga tu lopung...

Post  konol_langkawit on Wed Jun 04, 2008 11:22 am

bgus jg bljr palan2 ba...kalu ko pg sana kedai sony dpn balai pulis..ko buli oder video cam yg besar pny harga rm13 +++ bayar bulan2 atau potong gaji. ada software editor jg tu. mula2 tu kurang sikit pelanggan tapi kalu org2 luar da tau nanti ko sendiri trus tesibuk tu. Kalu 3 shooting ko ble dpt suda rm1+++ dan apa lagi kalu time cuti umum dan cuti sekolah. betubi2 pelanggan ko datang. Di keningau cuma ada 3 org ja yg sya nampak guna camera video yg besar. itu pun dorang pun tidak dapat memenuhi permintaan pelanggan sb yg 3 org ni kadang kena oder luar daerah kgau. Stakat ni pelanggan sya pun di kalangan kawan2 ja. ok ba tu lopung buat bisnes begini. kalu kita harap gaji pun mana sukup kan...

konol_langkawit

Posts : 28
Join date : 2008-06-02

View user profile

Back to top Go down

editing video...

Post  lopung on Wed Jun 04, 2008 11:54 am

wui nah... mahal ooo... tapi kalau mahal pun kalau bisnis jalan lancar sekijap ja baitu kan... masa sa beli handycam dulu, harga dia masih rm1800... sikarang tinggal rm1100... huhuhuhuu... tapi pendapatan balik sudah 3 x ganda la sudah... itupun bisnis kampung2 punya... malas sudah bei ambil video kalau modal sudah balik... hehehe... sikarang sa kasi free ja pakai handycam sama kawan2... bila editing baru sa caj dorang... hehehehe... pemalas punya stail....

lopung

Posts : 74
Join date : 2008-06-02
Location : keningau

View user profile

Back to top Go down

Helo

Post  amatur34 on Mon Jun 09, 2008 2:15 am

Helo...
Terima kasih kepada org yg send email sama sia dan bagitau sia ttg forum ni.. bagus ni sbg tmpt promote bisness... I LIKE Cool

Sia mau promote sia punya group foto lah...bule kan?
Group foto amatur saja bah yang baru juga ditubuhkan ( secara sukarela ) untuk sama2 buat aktiviti dan tmpt bertukar2 pendapat. Kalau ada yg mau join, dialu2kan...yang penting komited dan sudi bantu kwn2 yg baru mau belajar, sebab ada di antara kami ni pegang kamera pun masih bgagar-gagar lagi...dan ada yg belumpun beli kamera lagi... Embarassed

Pada 14 Jun 2008 kami akan buat aktiviti photo shooting dan photo editing. Ni kira aktiviti pertama kamilah.. mungkin penyertaan pun masih sikit...tapi yg penting aktiviti berjalan. Bah... kalau mau tau lebih lanjut... inform sia.

Konol...ko join lah kio..boleh juga kami berguru sama ko Smile

amatur34

Posts : 26
Join date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: ada sesape yg berminat dgn slr digital camera

Post  pirut on Mon Jun 09, 2008 11:21 am

thanks to broMOD 4 inviting me too here.

Seperti yang sa sudah postkan dalam blog saya,flexible life.. sekali lagi saya kasi promo.... A100 sedang mau dijual.. edisi ini tiada sudah di jual di mana2 kedai. Find me if interested. Very Happy

pirut

Posts : 16
Join date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Alalalalaaaaaaa...

Post  konol_langkawit on Mon Jun 09, 2008 5:43 pm

To Pirut : Napa ko mo jual kamera A100 ko? ko mo update pg yg 12.0 mpxel kah? Wa kira pro lah suda ko ni kan...Bule beguru ni.


To Amatur34: bule jg ba...sya pun kira amatur jg ba ni...blum lg pro..Sia tdk pernah ikut kursus...cuma belajar sendiri ja.... jadi di mana tempat gathering 14hb ni nanti? kalu sya dapat datang nanti sya bawa koleksi gambar2 yg pernah sia ambil.

So mcmana mo contact ko nanti?

konol_langkawit

Posts : 28
Join date : 2008-06-02

View user profile

Back to top Go down

Bengkel suka-suka fotografer amatur keningau

Post  amatur34 on Mon Jun 09, 2008 8:33 pm

Konol,
kami kira2 mau berjumpa and berbengkel pada hari 6 ni, jam 10 am, tempat di atas tu bagunan KLINIK KELUARGA KENINGAU. Tapi kita kena share2 bayar tu tempat and bahan2 yang akan diberikan oleh kita punya 'guru' nanti, dalam RM30 seorang. Tapi kalau 'guru' tidak dapat dtg, kita buat sendiri dgn bantuan kwn2 yg ada...tanpa 'guru' kita punya yuran dalam RM10 satu org ja...

Kalau ko berminat, email ko punya number HP di photography.annie@gmail.com

Nanti kami sms ko kalau ada apa2 perubahan ah... bawalah member lain yg BUKAN PRO..hehehe...kalau ko ada laptop, bawa juga untuk tunjukkan koleksi2 gambar ko...nanti kami bawa LCD projector. Sebelum tu bengkel kita mungkin buat photo shooting sikit.

Jumpa anda di sanaaaaaa ..... Embarassed

amatur34

Posts : 26
Join date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

alamaaaaaks....

Post  konol_langkawit on Mon Jun 09, 2008 10:37 pm

Baru sya ingat, SAT and SUN ni sya ada program pla dari pagi sampai ptg. Nt lah kalu ada masa free kitorang jumpa. Sya ada sorang lagi kwn chinese mimang gila main kamera nt sya ajak dia. U dah lama main slr kamera ka amatur34? Mei lalu sya ada ambil gambar org kawin di kg. merampong dan dn kg. karanaan tambunan. Ko buat jg ni bisnes ka ?

Apa jenis kamera yg ko guna, SONY/ NIKON/ CANON ? Cool

konol_langkawit

Posts : 28
Join date : 2008-06-02

View user profile

Back to top Go down

helloooo

Post  amatur34 on Mon Jun 09, 2008 10:59 pm

Sad ..ohoh... tidak dptlah ko kasih tambah meriah hari anam ni... bah, ndak apalah...aktiviti2 akan dtg korang joinlah ah...

Sia guna nikon.. sia shoot gambar org pada masa2 lapang ja. lain kali kalau ko mau 2nd shooter, kasihtau ja ah.. kalau bukan sia, ada member dari group kami yg boleh bantu tu Smile ... ko ada flickr kah? bagi sia url flickr ko kalau ada.

oh ya... mungkin kami akan buat pameran fotografi pada bulan august ni.. antara kwn2 yg confirm mau join ialah nadia dan pirut ... ko berminatkah? pameran ni pun buat secara sukarela... yg confirm mau join kena ready sekurang2nya 20 keping koleksi gambar, (printing dan mounting board kena tanggung sendiri )...tempat pameran akan disediakan... masa tu kalau mau jual gambar pun boleh. letak price ja. Tempat pameran masih kena survey... mau cari org yg sudi sponsor tempat dulu ni Smile...but no worry....

bah... inform kawan2 ahhh....

amatur34

Posts : 26
Join date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: ada sesape yg berminat dgn slr digital camera

Post  pirut on Tue Jun 10, 2008 10:16 am

konol_langkawit wrote:To Pirut : Napa ko mo jual kamera A100 ko? ko mo update pg yg 12.0 mpxel kah? Wa kira pro lah suda ko ni kan...Bule beguru ni.

Konol.. Bukan pro bah.. kita semua masih belajar bah.. hehe.. Sebenarnya, bukan saya yang mau jual tu kamera.. sa cuma tulung kawan sa tu promo saja. Sa punya, lum lagi mau jual bah.. kawan sa tu upgrade lah kiranya.. dia bili tu A700. Kalau pasal mau beguru.. bagus kita semua berguru sesama sendiri di samping, berguru dengan mana2 jurugambar spt louis pang, ted adnan.. etc.. hehe..

pirut

Posts : 16
Join date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: ada sesape yg berminat dgn slr digital camera

Post  pirut on Tue Jun 10, 2008 10:29 am

amatur34 wrote:Kalau ko berminat, email ko punya number HP di photography.annie@gmail.com

upss.. annie petrus.. Very Happy wah.. ini sudah kira bagus perkembangan kamurang ni.. Annie is good about shooting indoor and outdoor photography. Smile Well done!!

pirut

Posts : 16
Join date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Hello Pirut

Post  amatur34 on Tue Jun 10, 2008 12:39 pm

Cool .. pirut..hehehe

Kalau ko di keningau skrg ko boleh join bah kami tu... kalau ko cuti dan balik keningau..kasih inform ah...nanti kita buat gathering sama kawan2 yg lain.

update: perjumpaan / bengkel photo editing kena ubah ke 12 Jun 2008 ( Khamis ), jam 7:30 pm. tempat, bangunan Klinik Keluarga Keningau.

amatur34

Posts : 26
Join date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: ada sesape yg berminat dgn slr digital camera

Post  konol_langkawit on Tue Jun 10, 2008 5:13 pm

wah...dapatlah sia join ni kalu hari khamis. Itu photographer yg ada kedai printing dekat BSN pun ada iku ka?

Sayang boh gia sya suda delete gambar2 pemandangan di Bukit Kimanis masa sunset....cantik gila sya tingu..banyak gambar2 sya ambil tapi sya suda delete. skrg gmbr yg sya ada cuma koleksi gambar2 kahwin pelanggan yg pernah sya ambil..

konol_langkawit

Posts : 28
Join date : 2008-06-02

View user profile

Back to top Go down

Re: ada sesape yg berminat dgn slr digital camera

Post  amatur34 on Tue Jun 10, 2008 6:40 pm

Kedai di sebelah BSN tu 'Arvish Studio' kan? Fotografer dia si Marudiah @ Nadia, sudah sia inform dia tapi sia tdk pasti dia akan dtg atau tidak...dia belum kasih confirm.

Bah..datanglah ah... org yang akan handle bengkel untuk kita ni ialah org yang kerja dia mengajar komputer grafik jugalah.. Very Happy . ( bayaran RM30 seorang )
Kasih confirm sama sia kalau dapat dtg sebelum hari khamis ni.

amatur34

Posts : 26
Join date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

AKTIVITI

Post  amatur34 on Thu Jun 12, 2008 11:26 am

UPDATE: 12 Jun 2008

Perjumpaan suka-suka kalangan fotografer ( bebas / amatur ) malam ni termasuk bengkel photo editing.

Masa: 7:30 PM ( please on time )
Tempat: Tingkat 1, Klinik Keluarga Keningau ( Belakang Hiap Lee )

Bawa laptop (kalau ada), kalau teda laptop, bawa pendrive ja pun bule..

amatur34

Posts : 26
Join date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: ada sesape yg berminat dgn slr digital camera

Post  pirut on Mon Jun 16, 2008 3:56 pm

I miss this one.. Smile Well, will see u all soon lah... Smile

pirut

Posts : 16
Join date : 2008-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: ada sesape yg berminat dgn slr digital camera

Post  Sponsored content Today at 6:43 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum